Inšpirácia

Posledné desaťročie prinieslo mnoho zmien, aj v myslení ľudí, a preto prinieslo aj mnoho transformačných lídrov, motivačných spíkrov, životných koučov. Všeobecne civilizácia akoby už nezvládala sama svoje výkonnostné tempo, tlak na zabezpečenie životných potrieb. Psychicky je to náročné, ale fyzicky ľudia zleniveli. Pohybovo. Od polovice 20ho storočia sme sa posadili za písacie stroje a nekôr, amentma, počítače, a už sme sa usedeli. Mňa osobne oveľa viac ako knižky, kázne, prednášky a motivačné mottá denne na nástenke inšpiruje reálny človek. A konktétne tento. Táto pani, ktorú v Devínskej mnohí poznáte. Mne stačí o nej vedieť len toľko, že chodí pešo, zo svojho domu 5 kilometrov do dediny do najbližšieho obchodu a nazad. V hocijakom počasí. Dá si reflexnú vestu a ide sa. Keď prší, dáždnik nenosí, veď jednou rukou ťahá vozík, v druhej palica. Tento rok mala osemdesiat. A teda už aj k tomuto jubileu prestala fajčiť. Určite ste ju viacerí, tak ako ja, zviezli autom, veď nevravím, že sa

Prvý apríl



Musím už aj sem niečo napísať, veď už som "infuencerka"! Natočila som jedno recesistické videjko na youtube, lebo mi to napadlo a vnútorný hlas vravel "urob to", a odvtedy ma ľudia "hecujú", aby som točila ďalšie a ďalšie! 
No, a pomaly tu bude zase "uhorka", kedy na písanie nálada u mňa nebude, v lete len voda a slnko (a v zime zasa hory, slnko, lyže). Nič, no, robiť sa dá iba na jeseň a na jar, ale na jar treba robiť na dvore a záhrade, takže robiť ako pracovať intelektuálne alebo chodť do práce ostáva iba na jeseň. 
Okrem toho, je významný čas. Takže do mojej "online kroniky" je načim zapísať. Dnes je prvý apríl (pondelok)! Zimu sme definitívne prežili, gratulujme si. Lúku na Sandbergu už zasypali hlaváčiky, kosatce a poniklece, a ja mám vnútorný nerv, že už nestíham ísť si ich kvalitne pofotiť. V sobotu bolo druhé kolo prezidentských volieb, v súboji Zuzana Čaputová - Maroš Šefčovič vyhrala v Devínskej Novej Vsi dáma, v pomere 76/24. Dúfam, že sa ovzdušie zlepší, ale fotiť budem stále rovnako, kupovať benzín, platiť dane a tie zemiaky sadiť tiež každý rok rovnako.
fotoLubomiraPetrova - Sandberg Flower

Bolo by treba popáliť niečo na záhrade, ale ani nemôžeme, už ani naše dlhé záhrady už nie sú tým, čím bývavali.  Tam, kde boli kedysi šopy a stodoly, si ľudia stavajú domy,  a my si nemôžeme opekať. Cs! Domy nasekať na každý možný kúsek. Mali si domy postaviť pri ulici, tak ako to bolo tuná nedávno povinné, a záhrady nechať záhradami! Ale čo...to by sme sa museli posunúť viac na vidiek z hlavného mesta....tu už je len ten pásik zeme vzácny. Že máš trávu, kde môžeš stúpiť, nebodaj si rozprestrieť deku a ľahnúť, bez obáv, že si ľahneš na psie hovno. Najviac na svete mi je odporné umývať svoje topánky od nejakého cudzieho psieho hovna! fuj, nemôžem o tomto, mám drahý monitor, nechcem si ho ogrcať...
Takže pozitívne: Vonku je nádhera, už mám otvorenú terasu, konečne mi nie je stále zima. Okrem novej prezidentky máme od decembra 2018 aj nového starostu, Milana Jambora nahradil mladý Dárius Krajčír. Jambor úplne zmizol z povrchu devínskonovoveského. Predtým som ho vídala na Sandbergu, teraz nikde. Mňa zvolili do Komisie kultúry a športu ako jedného zo zástupcov z radov občanov. Mali sme prvé zasadanie, bola som tam za najkritickejšiu. Myslela som, že preto sme tam. Zasadanie bolo dlhé, tri hodiny. Prečo ja stále cítim komunizmus na takýchto schôdzach???  Najviac sa vravelo (teda ja som s tým nedala pokoj) o vyťaženosti telocviční v našich základných školách. Mám dve deti, a nie je normálneho športového krúžku, na ktorý ich prihlásiť. (Vďakabohu ZŠ P. Horova za dve hodiny "športovej prípravy" týždenne, na ktoré sme mohli prváka dať.) 
Slečna, ktorá tu robí normálnu gymnastiku pre dievčatá, ju cvičí v zasadačke na Istrijskej 6, ktorá patrí Istracentru. Priestor, kde nemajú žiadne náčinie, cvičia v miestnosti s odhrnutými stôlmi a stoličkami. Lebo telocvične sú vybukované!! Úroveň Sobraniec (Bez urážky. Sobraniec.) Ale akože čo s tým má mestská časť...tak nejak sa to celé uhralo do outu...a že ako podporovať..veď keď tu chce niekto niečo robiť, teda viesť nejaký športový klub alebo občianske združenie, nech sa sám stará o propagáciu a všetko, veď sme v 21. storočí! Toto mi dal člen Komisie ako odpoveď na moju snahu o zväčšenie snahy našej mestskej časti o rozvoj športu u školopovinnej mládeže a zapojenie školských telocviční do tohto procesu. Ten pocit, že si pripadám ako z inej planéty, ktorý mám tak často, som tu zažila znova. Nie, tu sa radšej budú točiť prachy systém "dotácia klubu a jej vrátenie MČ na nájomnom pre telocvične." Budem to sledovať.  Verím, že naše zasadnutie bolo pre poslancov a starostu prínosné. Tvárili sa tak.
Okrem tohto sme riešili znovuoživenie Kroniky, ktorú píše Vladimír Dobrík a musel dopísať roky 2008-2010. Pripomienkovali sme dotácie pre športové kluby a kultúrne spolky, riešili nahlásené kultúrne podujatia na rok 2019, najmä to najväčšie, Hody a prípadného Pivného Jana, ktorý je súkromnou akciou.  (Obe sú skôr zábavou ako kultúrou).
Najdôležitejšie z celého tohto je, že ľudia, ak chcete u nás prevádzkovať nejaký šport alebo kultúru a žiadať o finančnú pomoc mestskej časti, musíte si podať žiadosť na jeseň, v septembri! Schválená bude následne začiatkom ďalšieho roka. 
Určite bude o tom informovať www.tyzdenvdevinskej.sk, veľká vďaka Jánovi Žatkovi, miestnemu poslancovi, že tento portál založil a píše.  Nie ako poslanec, ale ako občan. Sám, "na kolene". 
Dnes je prvý apríl, v záhrade posadené, tráva si pýta opravu kosačky, a v hlave plno sviežich nápadov....keby si tak mohol človek kúpiť ešte niekoľko životov navyše...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Májové víkendy plné zábavy

Silvester 2017

Poživeň z blízkeho okolia